Podróże

czwartek, 29 marca 2018

Babka drożdżowa

Babka drożdżowa to moja ulubiona babka wielkanocna, mięciutka, puszysta i po prostu rozpływa się w ustach. Zachęcam Was do upieczenia takiej wielkanocnej babki :-)

babka drożdżowa


  • 1 jajko
  • 6 żółtek
  • 4 dag świeżych drożdży lub 2 dag suchych drożdży
  • szczypta soli
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 szkl mleka
  • 3,5 szkl mąki
  • 12,5 dag masła
  • 1 łyżeczka aromatu cytrynowego
  • 15 dag rodzynek

Lukier:
  • 1 szkl cukru pudru
  • 3-4 łyżki soku z cytryny


Drożdże świeże rozmieszać w 1/2 szkl mleka letniego oraz z 2 łyżkami mąki i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z cukrem, solą, roztrzepanymi jajkami, dodać resztę mleka oraz wyrośnięty rozczyn i całość wyrobić. Na koniec wyrabiania dodać roztopione i przestudzone mleko oraz rodzynki i dokładnie wyrobić ciasto, które następnie odstawić na 1,5 h do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz wyrobić i przełożyć do natłuszczonych i obsypanych bułką tartą foremek do 1/3 wysokości. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Piec w temp. 170 st ok. 30 min do tzw. "suchego patyczka". 
Po upieczeniu i wystudzeniu babkę polukrować.

6 komentarzy:

  1. Jeśli wielkanocna babka to tylko drożdżowa. Apetycznie się prezentuje, trzeba koniecznie wypróbować przepis. Jutro planuję świąteczne wypieki, więc propozycja na czasie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam drożdżowe baby :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniała babka :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny blog. Jestem pod wrażeniem. Super

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda niesamowicie apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń