Podróże

piątek, 2 marca 2018

Zapiekanka z kaszy jaglanej

Dziś mam dla Was propozycję na kolejną przepyszną i sycącą zapiekankę. Tym razem zdrowa wersja zapiekanki bo z kaszą jaglaną. Polecam koniecznie wypróbujcie bo wspaniale sprawdza się w te mroźne zimowe dni.

zapiekanka z kaszy jaglanej


  • 0,5 szkl kaszy jaglanej
  • 1,5 szkl bulionu
  • 30 dag baleronu Hańderek
  • 20 dag sera żółtego
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 łyżka bułki tartej
  • pieprz
  • sól

Kaszę jaglaną przepłukać dobrze w zimnej wodzie, a następnie wsypać do garnka, zalać bulionem i gotować na małym ogniu do całkowitego wsiąknięcia płynu. Po ugotowaniu pozostawić do przestudzenia. Baleron, ogórki oraz paprykę pokroić w kostkę, a ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kaszę, baleron, ogórki, paprykę, bułkę tartą oraz połowę żółtego sera wymieszać razem, doprawiając do smaku pieprzem i solą. Przełożyć do naczynia do zapiekania, posypać resztą sera żółtego i piec w temp. 180 st przez 20 min.

2 komentarze:

  1. Kasza jaglana bardzo bogaty w wartości odżywcze produkt, a jeszcze dodatkowo w zapiekance wzbogacona pozostałymi składnikami przepisu tworzy naprawdę zdrową, sycącą potrawę nie tylko na chłodne dni. Wygląda apetycznie i kusi do wypróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajna zapiekanka, muszę koniecznie wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń