Podróże

niedziela, 4 marca 2018

Kruche ciasteczka z cukrem

Dziś niedziela ulubiony dzień tygodnia chyba każdego, a więc nie może zabraknąć słodkości do kawki. Kruche ciasteczka z cukrem wspaniale sprawdzają się na każdą okazję, a dodatkowo są proste w wykonaniu i długo można je przechowywać w szczelnych pojemnikach.

Kruche ciasteczka z cukrem


  • 30 dag mąki
  • 25 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
  • 1 białko
  • 10 dag cukru kryształu
  • kolorowa posypka

Wszystkie składniki wyłożyć na stolnicę, posiekać nożem i zagnieść kruche ciasto, które następnie wstawić do lodówki na 1h. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko posmarować roztrzepanym białkiem, posypać cukrem kryształem oraz kolorową posypką. Piec w temp. 180 st do złotego koloru.

5 komentarzy:

  1. Ciasteczka mojego dzieciństwa, mniam mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wow jak apetycznie się prezentują. Przepis prościutki, a ile satysfakcji z samodzielnego wykonania, już sprawdzam czy mam takie składniki, a pewnie się znajdą i do dzieła, powinnam zdążyć do popołudniowej kawki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie ciasteczka. Łatwy, szybki przepis. Nie ma to jak w długie zimowe wieczory zasiada się z książką, do tego gorąca herbata i pyszne ciasteczka do pochrupania :) Oj, smacznie, smacznie Małgosiu :)
    Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń