Podróże

sobota, 27 stycznia 2018

Krokiety z pieczarkami, szynką i żółtym serem

Kto z nas nie lubi krokietów, chyba nie ma takich osób :-) Ale jeśli znudziły Wam się tradycyjne krokiety z kapustą to polecam krokiety z pieczarkami, szynką i żółtym serem. Krokiety są mega smaczne, a dodatkowo z czerwonym barszczem tworzą naprawdę przepyszne danie :-)   

Krokiety z pieczarkami, szynką i żółtym serem


Ciasto:

  • 2 jajka
  • 1/2 szkl mleka
  • 1/2 szkl wody gazowanej
  • 1 szkl mąki
  • szczypta soli

Farsz:

  • 50 dag pieczarek
  • 1 łyżka masła
  • 12 plastrów szynki
  • 12 plastrów sera żółtego
  • pieprz
  • sól
Dodatkowo:
  • jajko
  • bułka tarta
Jajka roztrzepać z mlekiem oraz wodą gazowaną, następnie dodać sól oraz mąkę i dokładnie roztrzepać ciasto tak aby nie było grudek. Na rozgrzanej patelni smażyć cienkie naleśniki.
Pieczarki pokroić w plastry i podsmażać na maśle, aż odparuje woda, następnie doprawić do smaku pieprzem i solą. 
Na każdego naleśnika nakładać plaster szynki, plaster sera żółtego oraz porcję pieczarek, a następnie zwijać jak kotlety. 
Tak przygotowane kotlety panierować w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

4 komentarze:

  1. Ciekawe połączenie smaków w farszu, krokiety prezentują się bardzo smacznie, a danie łącznie z barszczykiem bardzo wykwintne zarówno na co dzień jaki na imprezkę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się krokiety z barszczem sprawdzą się na każdą okazję :-)

      Usuń
  2. Uwielbiam krokiety, ale takich jeszcze nie jadłam, muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń