Podróże

sobota, 2 grudnia 2017

Pieczarki faszerowane boczkiem

Dziś mam dla Was pyszną przekąskę rumuńską czyli pieczarki faszerowane boczkiem. Jedliśmy je podczas naszej podróży po Rumunii i oczywiście tak nam posmakowały, iż przygotowałam ich w domu i polecam je również Wam :-) Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu, więc można je przyrządzić zarówno na przekąskę, obiad czy kolację :-)

Faszerowane pieczarki


  • pieczarki
  • boczek
  • cebula
  • ser żółty
  • pieprz
  • sól

Pieczarki umyć i oddzielić nóżki od kapeluszy. Boczek pokroić w kosteczkę, podsmażyć na patelni, a następnie dodać drobno posiekaną cebulę, chwilę podsmażyć i dodać posiekane nóżki z pieczarek, całość podsmażyć i doprawić do smaku pieprzem oraz solą. Zdjąć z ognia, dodać trochę startego żółtego sera, wymieszać i tak przygotowanym farszem, napełnić kapelusze pieczarek. Pieczarki ułożyć na blaszce do pieczenia, posypać startym serem i piec w temp. 180 st przez około 20 min, w zależności od wielkości pieczarek.

5 komentarzy:

  1. Fajny pomysł. Lubię pieczarki faszerowane. Właśnie dzisiaj robię na obiad, ale z farszem pieczarkowo-cebulowym. Tradycyjnie. Muszę kiedyś spróbować inaczej :)
    Miłego dnia Małgosiu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie Krysiu wypróbuj taką wersję faszerowanych pieczarek jest przepyszna :-) pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  2. Rzeczywiście danie proste i szybkie, a i połączenie składników apetyczne, trochę inna wersja, ale zachęcająca. Święta, Sylwester blisko trzeba koniecznie zaskoczyć gości i domowników, już sie oblizuję !!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masz rację Krysiu na sylwestra takie pieczareczki będą idealne :-)

      Usuń