Podróże

sobota, 9 grudnia 2017

Kasza gryczana z warzywami

Kasza gryczana z warzywami to szybka i prosta potrawa, a do tego bardzo zdrowa. Kasza bowiem bogata jest w białko, witaminy z grupy B i sole mineralne, a do tego mega pyszne warzywka i całość zamienia się w przepyszny, zdrowy obiad :-) 

Kasza gryczana z warzywami



  • 1 szkl kaszy gryczanej białej niepalonej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 marchewki
  • 1 średni korzeń selera
  • 1/4 kapusty pekińskiej
  • 1/2 szkl przecieru pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól himalajska
  • pieprz
  • olej kokosowy
  • koperek
  • ketchup kielecki

Kaszę gryczaną przepłukać  ugotować na sypko w 2 szkl wody. Cebulę obrać pokroić w kostkę, a czosnek drobno posiekać i razem zeszklić na rozgrzanym oleju kokosowym. Marchewkę oraz seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do cebuli i całość razem podsmażać. Na koniec dodać posiekaną kapustę pekińską, przecier pomidorowy oraz kurkumę i całość chwile poddusić. Następnie dodać ugotowaną kaszę oraz doprawić do smaku pieprzem i solą. Gotową kaszę z warzywami podawać polaną ketchupem i posypaną posiekanym koperkiem.

9 komentarzy:

  1. Prawdziwa pożywna bomba witaminowa, a jaka smaczna, wygląd kuszący. Robię trochę inną wersję z mięsem, ale tą na pewno w najbliższych dniach zaserwuję domownikom.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wersja z mięskiem też z pewnością jest pyszna :-)

      Usuń
  2. Świetny przepis,tylko ta reklama ketchupu kompletnie tutaj nie pasuje ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli ktoś nie lubi to można pominąć ketchup, ale ja ketchup bardzo lubię i do takich dań używam ;-)

      Usuń
  3. Pyszna propozycja, musze wyprobowac :-)

    OdpowiedzUsuń