Podróże

środa, 19 lipca 2017

Konfitura z czerwonej porzeczki

Przetworów ciąg dalszy, a dokładnie to przetwory z porzeczek. Tym razem polecam Wam konfiturę z czerwonej porzeczki, dla tych co lubią kawałki owoców w dżemach :-)

Konfitura z czerwonej porzeczki

  • 1 kg czerwonej porzeczki
  • 1 kg cukru
  • 1,5 szkl wody

Porzeczki przepłukać, z wody i cukru zagotować syrop i do gotującego wsypać porzeczki. Gotować na małym ogniu 30 min, a następnie przykryć i pozostawić do następnego dnia. Po tym czasie konfiturę nadal smażyć na małym ogniu, aż owoce będą szkliste. Konfiturę nakładać do słoików i układać do góry dnem, przykrywając je grubym kocem i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

5 komentarzy:

  1. Mniam to pewnie jest pyszne,zjadłabym z goframi ☺

    OdpowiedzUsuń
  2. Porzeczka czerwona samo zdrowie, a konfitura z niej to wielki rarytas, znajduje szerokie zastosowanie, nie tylko do bezpośredniej konsumpcji, ale również do obszernej gamy deserów. Przepis prosty,warto się pokusić na takie przetwory.

    OdpowiedzUsuń
  3. super pomysł, zwłaszcza, że w sklepach z czerwonej porzeczki można znaleźć wyłącznie dżemy

    OdpowiedzUsuń