Przetworów ciąg dalszy, a dokładnie to przetwory z porzeczek. Tym razem polecam Wam konfiturę z czerwonej porzeczki, dla tych co lubią kawałki owoców w dżemach :-)
- 1 kg czerwonej porzeczki
- 1 kg cukru
- 1,5 szkl wody
Porzeczki przepłukać, z wody i cukru zagotować syrop i do gotującego wsypać porzeczki. Gotować na małym ogniu 30 min, a następnie przykryć i pozostawić do następnego dnia. Po tym czasie konfiturę nadal smażyć na małym ogniu, aż owoce będą szkliste. Konfiturę nakładać do słoików i układać do góry dnem, przykrywając je grubym kocem i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Mniam to pewnie jest pyszne,zjadłabym z goframi ☺
OdpowiedzUsuńPorzeczka czerwona samo zdrowie, a konfitura z niej to wielki rarytas, znajduje szerokie zastosowanie, nie tylko do bezpośredniej konsumpcji, ale również do obszernej gamy deserów. Przepis prosty,warto się pokusić na takie przetwory.
OdpowiedzUsuńSamo zdrowie :)
OdpowiedzUsuńno nie do końca....a cukier???
Usuńsuper pomysł, zwłaszcza, że w sklepach z czerwonej porzeczki można znaleźć wyłącznie dżemy
OdpowiedzUsuń