Podróże

sobota, 15 lipca 2017

Dżem z czarnej porzeczki z jabłkiem

Sezon porzeczkowy w pełni, a więc czas na dżemy, konfitury, marmolady itp. Jeśli macie czarną porzeczkę to koniecznie przygotujcie dżem z czarnej porzeczki z jabłkiem, jest przepyszny i wspaniale nadaje się do ciast, deserów, gofrów, naleśników i innych pyszności :-)

Dżem z czarnej porzeczki z jabłkiem

  • 1 kg czarnej porzeczki
  • 1 kg jabłek
  • 1 kg cukru
  • 1/2 szkl wody

Porzeczki zasypać cukrem, dodać wodę i gotować ok. 15 min, a następnie pod przykryciem pozostawić do następnego dnia. Po tym czasie Całość porzeczek przetrzeć przez sito, dodać starte na tarce o dużych oczkach jabłka i całość dusić na małym ogniu, aż do zgęstnienia, często mieszając. Gotowy dżem gorący nakładać do słoików i układać do góry dnem, przykrywać grubym kocem i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

9 komentarzy:

  1. domowy dżem to świetna sprawa

    OdpowiedzUsuń
  2. Czarna porzeczka i jabłko to nie tylko świetne połączenie smaków, ale również bomba witaminowa, która wzmocni naszą odporność.Takie domowe dżemy pozbawione są konserwantów i sztucznych ulepszaczy. Też robię przetwory,taki rarytas trzeba spróbować, a w okresie zimowym będzie pachniało latem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam czarną porzeczkę, a połączenie z jabłkiem wyśmienite

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealna propozycja i ze smakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jadłabym do wszystkiego :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dżemu z czarnej porzeczki używan do ciast, ale nigdy sama nie robiłam, może wkońcu spróbuje ☺

    OdpowiedzUsuń
  7. co roku żałuję, że nie robię żadnych przetworów i co roku nie mogę się zmusić do ich robienia, kiedy jest sezon :/

    OdpowiedzUsuń