Podróże

niedziela, 30 kwietnia 2017

Czeska surówka z białej kapusty

Kochani dziś przychodzę do Was z przepisem na przepyszną surówkę  z białej kapusty. Sekretem tej surówki jest przyprawa czeska, która nadaje jej tego wspaniałego smaku.
U nas taką przyprawę można nabyć na niektórych bazarkach. Jeśli będziecie w Czechach lub jeśli znajdziecie u siebie taką przyprawę to koniecznie zróbcie tą surówkę, a na pewno będziecie zachwyceni :-)

Surówka z białej kapusty



  • 5 kg kapusty
  • 1 kg marchewki
  • 1/2 kg cebuli
  • 2 szkl oleju
  • 1 szkl octu
  • 1,5 szkl cukru
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 op. czeskiej przyprawy "Nakladać"

Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w piórka, a marchewkę zetrzeć na tarce. Dodać wszystkie przyprawy i całość dokładnie wymieszać, a następnie pozostawić pod przykryciem na 12 h. Po tym czasie surówka jest już gotowa i przełożyć ją do szczelnych pojemników lub słoików i przechowywać w lodówce. taka surówka może stać w lodówce do 2 miesięcy.

11 komentarzy:

  1. uwielbiam takie surówki

    OdpowiedzUsuń
  2. Surówki, sałatki... to wszystko dla zdrowia. Najważniejsze, żeby znaleźć swój smak:) Nie spotkałam takiej przyprawy. Rozejrzę się za nią. Miłej, słonecznej "majówki" Małgosiu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyprawa może i rzadko spotykana ale warto się za nią porozglądać bo surówka jest wyśmienita :-)

      Usuń
  3. Uwielbiam kapustkę i jestem ciekawa tej przyprawy, może uda mi się ją jakoś zdobyć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w sklepach jej nie widziałam tylko na bazarkach, także tam warto się rozejrzeć

      Usuń
  4. hmmm a ja zawsze myślałam, że dla Czechów surówka to ten kawałek pomidora i marchewki, który kładą dla ozdoby na talerzu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oprócz marchewki i pomidora zdarza się im też zjeść coś innego ;-)

      Usuń