Niedzielna kawusia musi być, a do niej oczywiście ciacho :-) Dziś częstuję pysznym ciastem sezamowym z chałwą, zapraszam :-)                                   
                               
Ciasto kruche:
- 1/2 kg mąki
 - 5 żółtek
 - 1 margaryna
 - 1 cukier waniliowy
 - 1/2 szkl cukru pudru
 - 2 łyżeczki proszku
 - 3 łyżki kwaśnej śmietany
 
Kokos:
- 5 białek
 - 1 szkl cukru
 - 15 dag kokosu
 
Sezam:
- 1 szkl sezamu
 - 10 dag margaryny
 - 5 łyżek miodu
 - 1/2 szkl cukru pudru
 
Masa:
- 1/2 kostki masła
 - 4 chałwy waniliowe (40 dag)
 
Wszystkie składniki na ciasto kruche wyłożyć na stolnicę posiekać nożem i zagnieść ciasto, które następnie podzielić na dwie części. Każdą część rozwałkować i wyłożyć do blaszki do pieczenia. 
Białka ubić na sztywną pianę wraz z cukrem, a na koniec dodać kokos i delikatnie wymieszać. Całość wyłożyć na jedno ciasto kruche. 
Margarynę rozpuścić wraz z miodem i cukrem pudrem, dodać sezam i całość gotować 5 min. Następnie zdjąć z ognia, lekko przestudzić i wyłożyć na drugie ciasto kruche. Oba ciasta upiec.
Masło utrzeć wraz z chałwą na puch. Gotową masą przełożyć placki, tak aby placek sezamowy był na spodzie, a kokosowy na górze.

Cudowne ciasto, ależ bym zjadła takie do kawki :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam Marto :-)
UsuńBrzmi pysznie
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciacho, porywam kawałek :-)
OdpowiedzUsuńczęstuj się proszę Marzenko :-)
UsuńPychota
OdpowiedzUsuńWyśmienita niedzielna propozycja słodkiego deseru :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam chałwę a ciasto wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńa jak smakuje........ :-)
UsuńTakie ciasto to coś dla mnie. Uwielbiam i chałwę i kokos. Chętnie zjadłabym kawałek takiego pysznego ciasta :)
OdpowiedzUsuńTo również moje ulubione połączenie :-)
UsuńPysznie wygląda
OdpowiedzUsuńa jeszcze lepiej smakuje :-)
UsuńGdyby ktoś mi takie upichcił, chrupałbym. :3
OdpowiedzUsuńzapraszam Hubercie :-)
Usuńw jakiej temperaturze pieczesz ciasto i jak długo?
OdpowiedzUsuńw 180 st do złotego koloru
Usuń