Podróże

środa, 26 października 2016

Pigwa do herbaty

Pigwa to owoc, który w okresie jesienno-zimowym obowiązkowo powinien znaleźć się w naszej herbacie, bowiem zawiera dużo witaminy C i wiele innych witamin, które bardzo dobrze wzmacniają odporność naszych organizmów. Na przeziębienie i grypę najlepsza jest właśnie taka herbata z łyżeczką pigwy. 


Pigwa do herbaty

  • 5 kg pigwy
  • 1,5 kg cukru

Pigwę umyć, osuszyć, przekrawać na pół i usunąć gniazda nasienne. Następnie pokroić w kostkę, zasypać cukrem i postawić na bardzo małym ogniu pod przykryciem. Gotować co jakiś czas mieszając, aż pigwa całkowicie się rozgotuje na jednolitą masę. Gorącą nakładać do słoiczków, układać do góry dnem i przykryć kocem, aż do wystudzenia.

17 komentarzy:

  1. Tyle słyszałam o pigwie, a jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Akurat mam kilka ładnych pigw, muszę spróbować je przerobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niestety nie mam pigwy, a przydałaby mi się taka herbatka z pigwą na moje przeziębienie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No to pigwę musisz zastąpić cytryną, a ja życzę Ci szybkiego powrotu do zdrowia.

      Usuń
  4. Chciałabym, chciała... Ale niestety nie mam. Może mi się uda jeszcze zrobić takie słoiczki z takim dobrym zapasem na zimę :)
    Miłego dnia Małgosiu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Krysiu i może uda Ci się jeszcze zrobić taki pigwowy zapasik na zimę :-)

      Usuń
  5. Herbatka z pigwą smaczna sprawa.

    OdpowiedzUsuń
  6. Małgosiu do herbatki wspaniały dodatek :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Slyszalam o niej, ale nigdy jeszcze nie mialam okazji sprobowac.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam do mnie to poczęstuję Cię taką herbatką z pigwą ;-)

      Usuń
  8. A dlaczego nie jada się pigwy na surowo? Próbowałem. Nie jest zła :-P

    OdpowiedzUsuń
  9. Pigwa to samo zdrowie. Pozdrawiam Małgosiu

    OdpowiedzUsuń