Podróże

sobota, 25 czerwca 2016

Ciasto z czerwoną porzeczką

To ciasto jest idealne na upalne dni, każdy kto go spróbował od razu prosił o kolejny kawałek. Delikatne, lekkie z orzeźwiającym musem porzeczkowym, a do tego polecam kawkę z likierem czekoladowym Dalkowski  
Cudowne połączenie, spróbujcie sami :-)

Ciasto z czerwoną porzeczką


Biszkopt:

  • 2 jajka
  • 8 dag cukru
  • 8 dag mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
  • 330 ml śmietany kremówki
  • 400 ml jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 1 szkl gorącej wody
Mus porzeczkowy:
  • 30 dag czerwonych porzeczek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 3/4 szkl gorącej wody

Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę wraz z cukrem. Następnie cały czas ubijając dodać żółtka, a na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać, przelać do średniej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180 st do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu wyjąć biszkopt i pozostawić do wystudzenia.

Krem:
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i pozostawić do wystudzenia. Śmietanę wraz z cukrem ubić na sztywno. Delikatnie tężejącą galaretkę dodać do jogurtu, zmiksować, a następnie dodać ubitą śmietanę i całość delikatnie wymieszać.

Upieczony biszkopt ponownie włożyć do tortownicy, następnie wyłożyć przygotowany krem i włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. 

Mus porzeczkowy:
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Porzeczki zmiksować i przetrzeć przez sito. Mus wymieszać z cukrem i delikatnie tężejącą galaretką, a następnie wylać na krem w wcześniej przygotowywanym cieście i całość wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

33 komentarze:

  1. Ciasto wyglada mega smacznie :) Dziekuję za wspólne''owocowe szaleństwo'';)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I mega smacznie smakuje Małgosiu, ja również dziękuję za wspólne owocowe wypieki ;-)

      Usuń
  2. cudowne ciacho! dziękuję za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowite ciasto, akurat mam porzeczki i zastanawiałam się co z nich zrobić i teraz już wiem :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się Marto, że podpowiedziałam jak wykorzystać te małe czerwone, pyszne owoce :-)

      Usuń
  4. Przepysznie mi tu porzeczka podchodzi :) Rzeczywiście świetne orzeźwienie na te upały! Dzięki za wspólne szaleństwa w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak na upały w sam raz :-) Dzięki Joasiu i do następnego razu :-)

      Usuń
  5. Pięknie się prezentuje😊

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda cudnie, jutro robię! <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam porzeczki :) dzięki za wspólne owocowe szaleństwo :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie wygląda..muszę chyba też coś z porzeczkami zrobić.dzieki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak masz porzeczki to koniecznie musisz zrobić to ciasto Bożenko :-)

      Usuń
  9. Mmmm...Uwielbiam takie ciasta

    OdpowiedzUsuń
  10. U mnie podobny serniczek :) Dziękuję za wspólne owocowe szaleństwo ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam jakie pyszności. Dziękuje za wspólne owocowe szaleństwo :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również dziękuje Marzenko za wspólne wypieki :-)

      Usuń
  12. Wygląda smakowicie, dzięki za Owocowe szaleństwo :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda smakowicie :) Skuszę się jutro na wykorzystanie przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Jak zwykle smacznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  15. Zmotywowałaś mnie to pójścia na porzeczki - dziękuje za wspólną zabawę

    OdpowiedzUsuń
  16. Porzeczek mam pełno w ogrodzie więc przepis zapisuję do wypróbowania. Dziękuję za wspólną zabawę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba korzysta z sezonowych owoców póki są :-)

      Usuń
  17. Pysznie wygląda, na pewno wypróbuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda obłędnie i zapewne tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Ale fajne ciasto :) Uwielbiam porzeczki a to ciasto wygląda przepysznie.

    OdpowiedzUsuń