Podróże

niedziela, 19 czerwca 2016

Ciasto truskawkowe na zimno

Uwielbiam ciasta z owocami, zwłaszcza takie na zimno, które są lekkie i orzeźwiające, a dodatkowo wspaniale sprawdzają się w takie letnie, gorące dni. Dlatego dziś polecam Wam ciasto truskawkowe na zimno.

Ciasto truskawkowe na zimno

Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki zimnej wody

Masa jogurtowa:
  • 2 duże jogurty greckie
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 200 ml wody

Masa truskawkowa:
  • 80 dag truskawek
  • 7 łyżek cukru
  • 7 łyżeczek żelatyny

Dodatkowo:
  • 40 dag truskawek

Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę wraz z cukrem. Następnie ciągle ubijając dodać żółtka oraz wodę. Na koniec dodać przesianą mąkę wraz z proszkiem i kakao i delikatnie wymieszać. Piec w temp. 180 st do tzw. suchego patyczka, najlepiej w blaszce ze zdejmowanymi brzegami. Po upieczeniu pozostawić do wystudzenia. Wystudzony biszkopt z powrotem przełożyć do blaszki i wyłożyć na niego truskawki pokrojone na połówki.

Masa jogurtowa:
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i pozostawić do wystudzenia. Jogurt zmiksować z cukrem, a następnie ciągle miksując dodawać powoli wystudzoną galaretkę. Masę pozostawić do lekkiego stężenia, a następnie wyłożyć na na truskawki na biszkopcie i całość wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Masa truskawkowa:
Truskawki zmiksować z cukrem. Do garnuszka odłożyć kilka łyżek musu, dodać do niego żelatynę i delikatnie podgrzewając, wymieszać, aby się rozpuściła, a następnie całość przelać do pozostałego musu i wymieszać. Tak przygotowany mus wyłożyć na masę jogurtową ciasta i całość wstawić do lodówki na całą noc do całkowitego stężenia i schłodzenia.

Truskawkowe słodkości wypiekałam wspólnie z:


25 komentarzy:

  1. Truskawka tu króluje! :) Dzięki za wspólne truskawkowe kucharzenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skoro sezon na truskawki trwa to i w kuchni musi królować :-)

      Usuń
  2. Uwielbiam takie ciasta :-) Dzięki za wspólny truskawkowy weekend :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również dziękuję za wspólne wypiekanie Dorotko :-)

      Usuń
  3. Bardzo fajne ciasto, dziękuję za wspólne wypiekanie i do następnego razu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki i z pewnością jeszcze nie raz będziemy wspólnie wypiekać słodkości :-)

      Usuń
  4. Smakowita propozycja :) Dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dobrze wykorzystujesz Małgosiu truskawkowy czas ;) ciacho wygląda smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Justynko, a z sezonowych owoców trzeba korzystać ile się da :-)

      Usuń
  6. Bajeczne ciasto :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Deser Bez pieczenia na upalne dni to prawdziwa gratka. Dziękuję za wspólną zabawę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I ja również dziękuję za wspólne truskawkowe słodkości :-)

      Usuń
  8. Deser Bez pieczenia na upalne dni to prawdziwa gratka. Dziękuję za wspólną zabawę

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie wygląda i na pewno też tak smakuje,dziękuje za wspólne wypiekanie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakuje wyśmienicie Joasiu i nie kończy się na jednym kawałku :-)

      Usuń
  10. Małgosiu wspaniałe ciacho :-) dziękuje za wspólne słodkości :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudne ciacho. Dziękuję za wspólne truskawkowe szaleństwo w weekendowej kuchni. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda smakowicie. Zrobię w niedzielę. Pozdrawiam
    http://zdaniemagi.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  13. Odpowiedzi
    1. zgadza się takie zimne ciasto z lodówki w takie upały to mega orzeźwienie ;-)

      Usuń
  14. Ale pyszne ciacho, w sam raz na taką pogodę. dziękuję za wspólny weekend;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Na jaki rozmiar blaszki jest to ciasto?

    OdpowiedzUsuń