Podróże

niedziela, 8 maja 2016

Brązowy ryż z sosem z makreli wędzonej

Brązowy ryż z sosem z makreli wędzonej to jedno z moich ulubionych szybki dań, których przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil, a efekty jest bardzo smaczny. Spróbujcie sami..... :-)                                                                                                     

Brązowy ryż z sosem z makreli wędzonej

  • 1 szkl brązowego ryżu
  • 2 szkl wody
  • 2 cebule
  • 1 makrela wędzona
  • 4 ogórki korniszony
  • 1/2 słoika papryki konserwowej Ogródek Dziadunia
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szkl wody
  • 1 jajko
  • pieprz
  • sól

Ryż ugotować w 2 szkl wody. Jajko ugotować na twardo. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Ogórki oraz paprykę również pokroić w kostkę i dodać do cebuli, całość chwilkę podsmażać. Następnie dodać koncentrat, wodę oraz kawałki wędzonej makreli bez ości. Całość dokładnie wymieszać, chwilę podusić doprawiając do smaku pieprzem i solą. Ryż podawać z gotowym sosem i ćwiartkami jajka.

11 komentarzy: