Podróże

wtorek, 12 kwietnia 2016

Pasta z kaszy jaglanej z warzywami

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju pasty do pieczywa. Tym razem przygotowałam pastę z kaszy jaglanej z warzywami, która w smaku przypomina troszkę paprykarz. Pasta wspaniale smakuje z każdym pieczywem, ale także sama. Ja smaruje nią chrupkie pieczywo kukurydziano-jaglane Tovago      
              
Pasta z kaszy jaglanej z warzywami


  • 1/2 szkl kaszy jaglanej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1/2 selera
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 mały koncentrat pomidorowy
  • 1/2 szkl wody
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka kurkumy         
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • sos sojowy
  • sól
  • oliwa 

Kaszę ugotować w szklance wody. Warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę pokroić w kostkę, a czosnek posiekać. Wszystkie warzywa zeszklić na rozgrzanej oliwie, dodać koncentrat pomidorowy oraz wodę i wszystkie przyprawy. Całość wymieszać, doprawić do smaku sosem sojowym oraz solą i dusić na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Następnie warzywa troszkę przestudzić, dodać kaszę i całość zblenderować. W razie potrzeby doprawić jeszcze solą i pieprzem.

11 komentarzy:

  1. Bardzo lubie pasty,a te jest inna niz te ktore jadam.Zapowiada sie smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam kasze jaglana musze wypróbowac przepis

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię różne pasty do chleba, więc chętnie wypróbuję i tą. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna pasta. A ten chlebuś uwielbiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. takiej jeszcze nie jadłam, smakowicie wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam pasy , takiej jeszcze nie jadłam a kasze jaglaną również lubie ;) Chętnie sprawdze

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana jak lubisz kaszę jaglaną to koniecznie musisz przygotować taką pastę.

      Usuń