Podróże

sobota, 9 kwietnia 2016

Kapuśniaczki z ciasta drożdżowego

Za oknem znów pochmurno i deszczowo, a więc jest okazja przygotować coś pysznego.
Ja dziś częstuję kapuśniaczkami z ciasta drożdżowego z ciepłym czerwonym barszczykiem.
                                                                           
Kapuśniaczki z ciasta drożdżowego

Ciasto:
  • 1/2 kg mąki
  • 1 jajko
  • 5 dag drożdży
  • 1 szkl mleka
  • 1/4 szkl oleju
  • 1/4 szkl cukru
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 1 kg kapusty kiszonej Ogródek Dziadunia
  • 1 laska kiełbasy zwyczajnej
  • 3 cebule
  • pieprz
  • sól
Dodatkowo:
  • jajko
  • czarnuszka 

Ciasto:
Drożdże rozmieszać z połową ciepłego mleka oraz łyżką cukru i łyżką mąki. Tak przygotowany zaczyn pozostawić do wyrośnięcia. W misce wymieszać resztę mąki, cukier, sól, dodać pozostałe ciepłe mleko wyrośnięty zaczyn i wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać olej i całość dobrze wyrobić, a następnie przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. 

Nadzienie:
Kapustę kiszoną odcisnąć z soku, przełożyć do garnka, zalać wodą i ugotować do miękkości. Ugotowaną odcedzić, pozostawić do wystudzenia, a następnie wycisnąć z wody. Cebulę i kiełbasę drobno pokroić. Kiełbasę podsmażyć na patelni, następnie dodać cebulę i całość smażyć, a następnie dodać do kapusty. Całość wymieszać doprawiając do smaku pieprzem i solą. 

Gotowe ciasto rozwałkować, pokroić na kawałki, na każdy nakładać porcję przygotowanej kapusty i zwijać okrągłe kapuśniaczki, które układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kapuśniaczki smarować roztrzepanym jajkiem i posypać czarnuszką. Piec w temp. 180 st do złotego koloru.

21 komentarzy:

  1. Och, jak ja lubię takie kapuśniaczki i do tego jeszcze barszczyk. Poezja !!! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają pysznie :) ciekawe jak smakują

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają pysznie :) ciekawe jak smakują

    OdpowiedzUsuń
  4. Do barszczyku idealne, pysznie kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Gosiu, wspaniały przepis na pyszne kapuśniaczki. Jadłam takie ale sama nie robiłam. Koniecznie muszę je zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Krysiu, takie kapuśniaczki robiła moja babcia, mama, a teraz ja je robię :-)

      Usuń
  6. Pyszne kapuśniaczki, a do tego barszczyk, uwielbiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. wygladaja oblednie Nie jadlam nigdy Musze srobic koniecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak Ula, koniecznie musisz spróbować je zrobić :-)

      Usuń
  8. Bardzo ciekawy przepis , nigdy nie jadłam i chętnie wypróbuje

    OdpowiedzUsuń
  9. Super przepis polecam sa pyszne próbowałam w sobote wyszły rewelacyjnie wszystkim smakowały

    OdpowiedzUsuń
  10. Pięknie to wygląda, trzeba będzie przetestować :)

    http://owcewgorach.pl/ moją pasją!
    Pozdrawiam i zapraszam

    OdpowiedzUsuń
  11. U mnie często pojawiały się po Wigilii własnie kapuśniaczki wraz z barszczykiem. Taka tradycja :)

    OdpowiedzUsuń