Podróże

niedziela, 17 kwietnia 2016

Pasta z buraczków i kaszy gryczanej

Jak już wiecie bardzo lubię wszelkiego rodzaju pasty do pieczywa, więc dziś kolejny przepis na taką smaczną i zdrową pastę, która idealnie smakuje z każdym pieczywem. Ja zajadam się nią wraz z  chrupiącymi pełnoziarnistymi piramidkami zbożowymi popcrop            

Pasta z buraczków i kaszy gryczanej


  • 50 dag buraków ugotowanych lub upieczonych
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/2 szkl ugotowanej kaszy gryczanej
  • 6 łyżki oliwy
  • 2 łyżki nasion słonecznika
  • 2 łyżki octu winnego z czerwonego wina
  • sok z cytryny do smaku
  • pieprz do smaku
  • sól himalajska do smaku

Ugotowane lub upieczone buraki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę oraz czosnek drobno posiekać. Na suchej patelni podprażyć słonecznik. Na drugiej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej cebulę wraz z czosnkiem. Następnie dodać buraczki i całość podsmażać, gdy będą miękkie odstawić do wystudzenia. Buraczki wymieszać z ugotowaną i kaszą gryczaną oraz podprażonym słonecznikiem i octem winnym i całość zblenderować. Pastę doprawić do smaku sokiem z cytryny, pieprzem oraz solą i schłodzić w lodówce.

21 komentarzy:

  1. Świetna pasta, muszę wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Marto, jeśli lubisz buraki to ta pasta z pewnością Ci zasmakuje :-)

      Usuń
  2. Powiem szczerzenie nie jadlam ani nie robilam nigdy takiej pasty.Bardzo ciekawa.

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł. Z chęcią spróbuję tym bardziej, że z burakami :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł. Z chęcią spróbuję tym bardziej, że z burakami :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam Marzenko, wiem że lubisz buraki więc i taka pasta Ci zasmakuje :-)

      Usuń
  5. Małgosiu, podoba mi się Twój pomysł na smarowidło:) takiego jeszcze nie próbowałam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Beatko, może skusisz się i również przygotujesz taką pastę :-)

      Usuń
  6. Uwielbiam strasznie buraczki i mogłabym je jeść i jesć, ale takiego połączenia jeszcze nie spotkałam bardzo ciekawe. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dokładnie tak samo uwielbiam buraczki i wcale mi się nie nudzą :-)

      Usuń
  7. jakie pyszne mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ooo dwa moje ulubione składniki, na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny pomysł na pastę :)

    OdpowiedzUsuń