Ciasto:
- 4,5 szkl mąki
- 30 dag margaryny
- 4 żółtka
- 1/2 szkl cukru pudru
- 2 łyżki śmietany
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Lukier:
- 1,5 szkl cukru pudru
- 4 łyżki gorącej wody
Dodatkowo:
- masa makowa z bakaliami Helio
Wszystkie składniki na ciasto wyłożyć na stolnicę, posiekać nożem i zagnieść ciasto, które następnie schłodzić w lodówce przez 30 min. Ciasto rozwałkować dość cienko i wycinać trójkąciki na rogaliki lub użyć formy do rogalików. Na każdy kawałek ciasta nakładać porcję gotowej masy makowej i formować rogaliki, które układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180, aż rogaliki się lekko przyrumienią.
Cukier puder rozetrzeć wraz z gorącą wodą i polukrować wystudzone rogaliki.
Bardzo smaczne rogaliki i łatwe do wykonania.
OdpowiedzUsuńPyszności!
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają 😊
OdpowiedzUsuńdziękuję :-)
UsuńPysznie się prezentują :-)
OdpowiedzUsuńi tak samo smakują :-)
UsuńWszystko, co z makiem jest dla mnie dobre :D Co prawda masę makową wolę zrobić sama, ale z taką domową chyba też mogłabym spróbować je zrobić :)
OdpowiedzUsuńJak najbardziej jeśli masz więcej czasu to można przygotować własną domową masę makową, ale czasem jak jest mniej czasu to można wykorzystać gotową :-)
UsuńŚlinka cieknie, chyba zrobie na święta :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie :-)
UsuńTrochę pracochłonne ale wyglądają tak apetycznie, że skuszę się i zrobię na święta :-)
OdpowiedzUsuńtroszkę pracy, ale jaki za to pyszny efekt :-)
Usuńwyglądają cudownie :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne rogaliki :-)
OdpowiedzUsuńwyglądają smakowicie
OdpowiedzUsuń