Podróże

poniedziałek, 21 marca 2016

Ciasto jabłkowo-budyniowe

Dziś mam dla Was do kawki kruche ciasto jabłkowo-budyniowe, które z białą czekoladową polewą smakuje wspaniale, aż ciężko skończyć na jednym kawałku :-)

Ciasto jabłkowo-budyniowe


Ciasto:
  • 53 dag mąki 
  • 20 dag margaryny
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka śmietany

Masa budyniowa:
  • 2 budynie śmietankowe
  • 10 dag cukru
  • 700 ml mleka

Dodatkowo:
  • 4-5 jabłek
  • 1 łyżka cynamonu
  • 4 łyzki kaszy manny
  • biała polewa Helio

Wszystkie składniki ciasta wyłożyć na stolnicę, posiekać nożem i zagnieść ciasto, które następnie schłodzić w lodówce przez 30 min. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę z ciastem włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st i podpiekać przez 10 min. W tym czasie ugotować budyń z podanyh składników oraz przygotować jabłka. Jabłka obrać i pokroić w kostkę, a następnie wymieszać z cynamonem oraz kaszą manną. Jabłka wyłożyć na podpieczony spód, na to wyłożyć budyń i przykryć drugą częścią ciasta. Całość wstawić do piekarnika i piec w temp. 180 st przez ok. 40 min. Po upieczeniu ciasto pozostawić w blaszce do całkowitego wystudzenia, a następnie polać je białą polewą lub posypać cukrem pudrem.

20 komentarzy:

  1. Ciekawy przepis, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne. Bardzo lubię połączenie jabłek z budyniem :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne. Bardzo lubię połączenie jabłek z budyniem :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie słodkości, a u mnie nigdy nie kończy się na jednym kawałku.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciacho wygląda super Małgosiu! Pochłonęłabym w mig do kawki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Weroniko, u mnie właśnie w mig zniknęło ;-)

      Usuń
  6. Nigdy go nie robiłam, ale muszę, bo wygląda u Ciebie wspaniale:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i na prawdę warto upiec to ciasto, jest pyszne :-)

      Usuń
    2. Dziękuję i na prawdę warto upiec to ciasto, jest pyszne :-)

      Usuń
  7. O tak ja poproszę od razu kilka kawałeczków bo wspaniale wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale pięknie wygląda. Aż nabrałam apetytu na takie ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Faktycznie ciężko byłoby poprzestać na jednym kawałku :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasto nie chciało mi się rozwałkować kruszyło się dlaczego?

    OdpowiedzUsuń