Podróże

czwartek, 4 lutego 2016

Róże karnawałowe

Tłusty czwartek to dzień gdy możemy poszaleć z tłustymi słodkościami. Co dziś u Was króluje, pączki, faworki, czy inne smakowitości?? Ja zapraszam na karnawałowe róże z pyszną konfiturą z płatków róż, po protu nie można się im oprzeć...... :-)

Róże karnawałowe



  • 1/2 kg mąki
  • szczypta soli
  • 5 żółtek
  • 2 łyżki spirytusu
  • 3/4 szkl śmietany 18 %
Dodatkowo:

Z podanych składników zagnieść ciasto i wyrabiać, aby było elastyczne i mięciutkie, następnie owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce 30 min. Po tym czasie ciasto cieniutko rozwałkować i wycinać taką samą ilość krążków w 3 różnych wielkościach. Każdy z krążków ponacinać z boków po kilka razy, tak aby nie naciąć środka. Krążki składać po 3, zaczynając od największego i sklejać je smarując środki białkiem jajka. Smażyć na głębokim tłuszczu kładąc róże małym krążkiem do dołu, a następnie smażyć z drugiej. Róże odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, w środek włożyć troszkę konfitury z róży i posypać cukrem pudrem.

15 komentarzy:

  1. Oj nie można się oprzeć :-( - to ja poproszę z dostawą :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmmm pysznie wyglądają, na pewno bym się skusiła. U mnie dziś tylko pączki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Małgosiu cudnie Ci wyszły, że mniam mniam... Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Weroniko i również pozdrawiam cieplutko :-)

      Usuń
  4. Ulala jakie pyszności, aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają rewelacyjnie.Aż mi zapachniało pysznościami

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglądają bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznie wyglądają, na pewno spróbuję zrobić sama :)
    Zapraszam też do mnie, dopiero zaczynam : http://wspolczesneproblemy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń