Szarlotka to jedno z ulubionych ciast Polaków. Tradycyjna szarlotka to oczywiście kruche ciasto i jabłka, posypana cukrem pudrem. Jednak równie smaczna i warta wypróbowania jest szarlotka z rabarbarem pod piankową pierzynką :-)
Ciasto:
- 2,5 szkl mąki
- 30 dag margaryny
- 3 żółtka
- 2 czubate łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka starta z 2 cytryn
Nadzienie:
- 1 kg rabarbaru
- 1 szkl cukru
- 1 cukier waniliowy
Piana:
- 4 białka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 szkl cukru pudru
Dodatkowo:
- 3 łyżki bułki tartej
Wszystkie składniki posiekać nożem na stolnicy i zagnieść ciasto, które następnie schłodzić w lodówce przez około 30 min.
Rabarbar oczyścić pokroić na kawałki i rozgotować z cukrem.
Większą połowę ciasta rozwałkować i wyłożyć nią blaszkę do pieczenia, tak aby boki wychodziły do połowy wysokości blaszki. Ciasto lekko podpiec w rozgrzanym piekarniku do 180 st.
Podpieczone ciasto posypać bułką tartą, rozłożyć przygotowany rabarbar i znów posypać bułką tartą.
Następnie pokruszyć pozostałą część ciasta. Wstawić do piekarnika i podpiec na rumiany kolor w 180 st.
W tym czasie przygotować pianę. Ubić białka na sztywno i ciągle ubijając dodać cukier, a na końcu mąkę ziemniaczaną.
Zarumienioną szarlotkę wyjąć z piekarnika, wyłożyć na nią na wierzch przygotowaną pianę i ponownie wstawić do piekarnika tym razem do temp. 160 st. Piec aż piana będzie miała kolor lekko słomkowy.
Przepis wydaje się naprawdę prosty. W weekend spróbuje go zrobić, jestem ciekawy czy wyjdzie mi tak samo ładnie jak Tobie :)
OdpowiedzUsuńYou have a very interesting and useful blog. They also have independent auditors in place to test the online gambling before it hits the market.
OdpowiedzUsuńZostało mi sporo rabarbaru w zamrażarce. Najpierw sama zrobiłam szarlotkę. Nie wyszła :( Potem znalazłam ten przepis i wyszło super. Dziękuję!
OdpowiedzUsuńKapitalna szarlotka. Na drugi dzień najlepsza. Dzisiaj zniknie 😋
OdpowiedzUsuńPrzepis na szarlotkę z rabarbarem wygląda pysznie! Uwielbiam połączenie słodkiego jabłka z kwaskowatym rabarbarem – to idealny duet! Wiem, że rabarbar nie jest dla każdego, ale dla mnie to smak dzieciństwa.
OdpowiedzUsuńCzy masz jakieś wskazówki dotyczące przygotowania tego ciasta? Ciekawi mnie, czy dodajesz do niego jakieś przyprawy, takie jak cynamon czy wanilia. Na pewno spróbuję tego przepisu w najbliższym czasie!