Podróże

niedziela, 7 kwietnia 2019

Pomidorki koktajlowe w galarecie

Pomidory w galarecie to świetny pomysł na zatrzymanie smaku letnich, dojrzałych, wygrzanych w słońcu pomidorów. Powoli czas opróżniać spiżarkę aby przygotować miejsce na nowe przetwory tegoroczne, więc dziś delektuję się smakiem jeszcze ubiegłego lata. 
Pomidorki są rewelacyjne i wspaniale smakują jako dodatek do obiadu lub do kanapek, jeśli jeszcze ich nie robiliście to koniecznie musicie wypróbować w tym roku :-)

Pomidorki koktajlowe w galaretce


  • pomidorki koktajlowe
  • czosnek
  • natak pietruszki
Zalewa:
  • 1 litr wody
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki octu
  • 8 łyżek żelatyny
  • 1 cebula

Pomidory umyć i włożyć do słoików, dodać obrane ząbki czosnku oraz natkę pietruszki.
Wodę zagotować z solą, cukrem oraz octem i pokrojoną w plastry cebulą. Dodać żelatynę i ciągle mieszając zagotować i następnie ściągnąć z ognia. Cebulę wyłowić i włożyć ją na wierzch do słoików z pomidorami i zalać zalewą. 
Pomidory w słoikach zapasteryzować: litrowe słoiki - 15 min od zagotowania się wody, słoiki do 500 ml - 8 min od momentu zagotowania wody. Po pasteryzacji słoiki ustawi do góry dnem i przykryć kocem, aż do wystudzenia. Gotowe przenieść do spiżarki. Na początku galaretka będzie płynna ale w chłodnej spiżarce lub piwnicy stężeje. 

21 komentarzy:

  1. hmm zawsze myślałam, ze żelatyny nie można zagotować, bo straci swoje właściwości. A sam pomysł na pomidorki świetny! Na pewno wypróbuję w tym roku, bo pomidory to smak, którego najbardziej mi brakuje zimą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również miałam początkowo obawy gotować żelatynę, ale nie potrzebnie bo galaretka świetnie się zastygła, polecam :-)

      Usuń
  2. Super pomysł, lubię takie improwizacje w kuchni.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda świetnie, wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo mi się podoba taki pomysł na pomidorki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo chętnie wypróbuję. Mam postanowienie, żeby w tym roku w końcu zrobić swoje przetwory. Pomidorki zdecydowanie są na górze listy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Na pewno się zainspiruję tym pomysłem, tylko poszaleję z przyprawami :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajny pomysł na pomidory w słoikach. Sama nie jestem fanką galaretek, ale z pewnością się zainspiruję :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wszystko co pomidorowe jest dobre :D

    OdpowiedzUsuń
  10. A więc to tak zachowuje się smak lata na zimę. Mega :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Pomysłowy przepis. Na pewno wypróbuję to.

    OdpowiedzUsuń
  12. Wypróbuję ten patent z bawolimi sercami, tylko wytnę gniazda nasienne. Zdecydowanie najbardziej lubię ich smak :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Trochę za mało zrobiłam tych słoików. Raczej nie doczekają zimy...

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam takie zdrowe jedzenie. Dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam pomidory w każdej postaci. W tej wersji na pewno idealnie sprawdzą się, jako dodatek do obiadu.

    OdpowiedzUsuń
  16. Zaskakujący przepis. Chętnie spróbuję!

    OdpowiedzUsuń