Podróże

sobota, 27 października 2018

Dżem z cukinii

Witajcie po dłuższej przerwie, dziś przychodzę do Was z dżemem z cukinii, który jest bardzo ciekawy w smaku i z pewnością nie jednego z Was zadziwi, iż z cukinii można przygotować coś słodkiego i pysznego :-)

dżem z cukinii


  • 5 kg cukinii
  • 1 kg cukru
  • 1 kwasek cytrynowy
  • 2 olejki pomarańczowe
  • 6 galaretek pomarańczowych

Cukinie obrać, wydrążyć pestki, pokroić w plasterki i zasypać cukrem na 3h. Po tym czasie cukinię wraz z sokiem który puści smażyć na małym ogniu 0,5h. Smażenie powtarzać przez 3 kolejne dni. Do ostatniego smażenia dodać kwasek cytrynowe, olejki pomarańczowe oraz galaretki pomarańczowe. Wszystko razem wymieszać i gorące włożyć do słoików, które po zakręceniu ułożyć do góry dnem i przykryć grubym kocem , aż do wystudzenia.


2 komentarze:

  1. Pomysł ciekawy, a jaki zdrowy, jeszcze tej jesieni wypróbuję, cukinii mam sporo więc do dzieła, :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł, ciekawe jak smakuje tak dżem bo nigdy takiego jeszcze nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń