Podróże

niedziela, 5 sierpnia 2018

Tzatziki

Tzatziki  to dip grecki podawany do różnego rodzaju dań mięsnych z grilla i nie tylko bo również np. do pieczywa. 
U mnie dziś na grillu kiełbasa z serem Hańderek a do tego tzatziki, połączenie wyśmienite na niedzielne popołudnie w ogrodzie :-)

Tzatziki


  • 20 dag ogórków
  • 1 duży jogurt grecki
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • szczypiorek
  • sól, pieprz

Ogórki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odcisnąć nadmiar soku. Dodać posiekany szczypiorek i jogurt, wymieszać doprawiając do smaku pieprzem i solą. Przed podaniem schłodzić w lodówce.

4 komentarze:

  1. szybkie wykonanie, smaczny dodatek, a na dodatek dobrze schłodzony to strzał w dziesiątkę podczas upałów

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały dodatek do grillowanych kiełbasek :)
    Miłego dnia Małgosiu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam dziś do grilla, było pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń