Podróże

piątek, 22 grudnia 2017

Pierniczki orkiszowe bez cukru

Dziś mam dla Was zdrową wersję pierniczków, na mące orkiszowej i bez cukru. Pierniczki są mega pyszne, a do tego można się nimi zajadać bez wyrzutów sumienia, koniecznie spróbujcie ;-)

Pierniczki orkiszowe

  • 55 dag maki orkiszowej białej typ 750
  • 13 dag masła
  • 20 dag miodu
  • 18 dag ksylitolu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 jajko

Mąkę oraz przyprawy wyłożyć na stolnicę, dodać zmielony ksylitol. Masło wraz z miodem rozpuścić i gdy przestygnie dodać do suchych składników, dodać również jajko i wszystko razem posiekać nożem, a następnie zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować dość cienko i wykrawać foremkami pierniczki. Piec w temp. 180 st przez ok. 10 min do złotego koloru. 


9 komentarzy:

  1. Wow super pierniczki, dzieki za przepis jeszcze dzis ich zrobie :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się Marto że podsunęłam Ci pomysł na pierniczki :-)

      Usuń
  2. Kochana dbasz o nasze zdrowie i figurę. Wersja bardzo ciekawa, a wygląd ich apetyczny. Choć już upiekłam pierniczki to jeśli mi czas pozwoli to upiekę i zaskoczę bliskich.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu polecam bo można się nimi zajadać bez końca ;-)

      Usuń
  3. Zdrowe, a do tego pyszne - czego chcieć więcej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdrowe i na pewno pyszne dobrze że siostra ma wszystkie składniki

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetne pierniczki i do tego tak zapakowane, że można ofiarować jako dodatek do prezentu świątecznego :)
    Małgosiu, Zdrowych, Wesołych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie i zdrowo, a przede wszystkim świątecznie :)

    OdpowiedzUsuń