Podróże

środa, 20 grudnia 2017

Panierowane filety z karpia

Święta zbliżają się wielkimi krokami, a na świątecznym stole nie może zabraknąć oczywiście karpia. Słynny świąteczny karp serwowany jest w różnej postaci, ale chyba najprostszy, najszybszy i najbardziej popularny jest karp smażony, a taki w panierce smakuje przepysznie. A u Was w jakiej postaci zagości karp na świątecznym stole? :-)


Panierowane filety z karpia


  • filety z karpia
  • pieprz
  • sól
  • bazylia
  • sok z cytryny
  • jajko
  • bułka tarta

Filety umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, oprószyć pieprzem, solą, bazylią i wstawić do lodówki na kilka godzin. po tym czasie filety zanurzać w jajku, panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. 

6 komentarzy:

  1. U mnie w swieta dokladnie taki sam karpik jest na stole, pychotka najlepszy :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. o tak, karp na stole wigilijnym to obowiązkowa potrawa nr 1. U mnie też króluje karp właśnie smażony w popularnej panierce, najbardziej uniwersalny i przez Wszystkich lubiany. Smacznych Świąt życzę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki Krysiu, ja Tobie też życzę pysznych radosnyh świąt. :-)

      Usuń
  3. Ja karpia nie lubię ale reszta go robi to akurat coś dla nich

    OdpowiedzUsuń