Podróże

sobota, 4 listopada 2017

Papryka z miodem

Uwielbiam marynowaną paprykę i zawsze spory zapas mam jej w spiżarce. Ale w tym roku zrobiłam ją trochę inaczej niż zawsze, a mianowicie z dodatkiem miodu, i powiem Wam, że jest naprawdę pyszna, więc polecam koniecznie wypróbujcie paprykę marynowaną z miodem.

Papryka z miodem



  • 2 kg papryki
Zalewa:
  • 2 l wody
  • 1,5 szkl octu
  • 2 łyżki soli
  • 1,5 szkl cukru
  • 4 łyżki miodu
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu

Paprykę umyć, przekroić i wyjąć gniazda nasienne, a następnie przekroić na ósemki. Oczyszczoną paprykę układać w słoikach litrowych. Wszystkie składniki zalewy zagotować, a następnie zalać nią paprykę i zakręcić słoiki. Pasteryzować 15 min, a następnie ułożyć do góry dnem i przykryć grubym kocem pozostawiając do wystudzenia.

6 komentarzy:

  1. Z miodem jeszcze nie robiłam. Na pewno wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. wow z miodem!!! Świetny pomysł, a jeszcze w tym roku papryki nie robiłam, więc propozycja nie do odrzucenia, skorzystam na pewno. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Z miodem brzmi całkiem dobre połączenie

    OdpowiedzUsuń