Podróże

środa, 11 stycznia 2017

Makowa panienka

Dawno nie było na blogu przepisu na ciasto, a więc już to nadrabiam i dzielę się z Wami przepisem na obłędne w smaku ciasto o intrygującej nazwie "Makowa panienka" Wspaniałe makowo-kokosowe ciasto z delikatnie cytrynowym kremem z pewnością Wam zasmakuje. Ja wprost je uwielbiam i mogłabym je jeść codziennie z filiżanką wyśmienitej kawy Sydney o smaku i aromacie mięty z lekką nutą czekoladową od Tea&Coffee Rebels 

Makowa panienka



Ciasto:
  • 8 białek
  • 4 żółtka
  • szczypta soli
  • 15 dag cukru
  • 20 dag suchego maku
  • 15 dag wiórków kokosowych
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
  • 2 szkl mleka
  • 12 dag cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 żółtka
  • 1 budyń waniliowy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 15 dag masła

Poncz:
  • 50 ml soku z cytryny
  • 50 ml wody

Dodatkowo:
  • dżem wiśniowy lub porzeczkowy
  • 1/2 szl wiórków podprażonych na suchej patelni
  • żurawina suszona

Ciasto:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka ubić na sztywną pianę wraz z szczyptą soli. Dodać cukier i ciągle ubijać. Następnie nadal ubijając dodawać po jednym żółtku. Na koniec dodać mak oraz wiórki kokosowe i proszek do pieczenia i całość delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temp. 180 st przez około 20 min. Po wystudzeniu ciasto przekroić na dwa blaty.

Krem:
Mleko zagotować wraz z cukrem waniliowym. Żółtka i cukier utrzeć do białości, następnie dodać budyń i dalej ucierać, aż do uzyskania gładkiej masy. Do masy jajecznej dodać trochę wrzącego mleka i zmiksować. Tak zahartowaną masę jajeczną wlać do reszty wrzącego mleka i gotować cały czas mieszając, aż budyń zgęstnieje. Gotowy budyń pozostawić do wystudzenia. 
Masło utrzeć na puch, następnie ciągle ucierając dodać sok z cytryny i małymi porcjami dodawać wystudzony budyń. Dokładnie utrzeć do powstania puszystego kremu.

Pierwszy blat ciasta nasączyć ponczem, następnie rozsmarować dżem, a na to 2/3 kremu. Przykryć drugim blatem ciasta, które również nasączyć ponczem i wyłożyć na nie resztę kremu. Wierzch ciasta posypać podprażonymi i wystudzonymi wiórkami kokosowymi i udekorować żurawiną. Ciasto dobrze schłodzić w lodówce.


10 komentarzy: