Podróże

sobota, 10 września 2016

Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Dziś moi kochani proponuję ciekawe i smaczne danie z cukinii, a mianowicie cukinię faszerowaną mięsem mielonym. 

Cukinia faszerowana mięsem


  • 2 średnie cukinie
  • 30 dag wieprzowiny mielonej
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżeczka musztardy chrzanowej z miodem Ogródek Dziadunia
  • pieprz
  • sól
  • 20 dag sera żółtego

Cukinie umyć, przekroić wzdłuż i środek wydrążyć. Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek drobno posiekać i podsmażyć na oleju. Następnie dodać mięso mielone i całość smażyć. Na koniec dodać koncentrat oraz musztardę i doprawić do smaku pieprzem i solą. Całość smażyć aż sos mięsny będzie bardzo gęsty. Gotowy farsz mięsny nałożyć do wydrążonych cukinii i piec w temp. 180 st przez 20-30 min, aż cukinie będą miękkie. Pod koniec pieczenia cukinie posypać serem i zapiec, aby ser się rozpuścił.

14 komentarzy:

  1. Pysznie wyglądają,nigdy jeszcze nie robiłam takiej cukinii, muszę koniecznie spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie faszerowane warzywa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie wygląda, bardzo lubię takie połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepyszne połączenie, ślinka leci.

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy można zastąpić wieprzowinę mielonym mięsem z indyka lub wołowiną?

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetnie wyglądające danie - niczym zapiekanki :) Mam właśnie cukinię w domu, ale nie miałem pomysłu co z nią zrobić - dzięki za inspirację! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się Robercie, że zainspirowałam Cię do przygotowania cukinii właśnie w ten sposób :-)

      Usuń