Podróże

wtorek, 8 marca 2016

Zupa krem z kalafiora

Dziś mam dla Was pożywną i rozgrzewającą zupę krem z kalafiora w pięknym wiosennym kolorze :-)

Zupa krem z kalafiora


  • 50 dag kalafiora świeżego lub mrożonego
  • 40 dag ziemniaków
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki jarzynki własnej roboty
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki ostropestu mielonego
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 2 łyżki śmietany
  • sos sojowy do smaku
  • pieprz do smaku
  • sól himalajska do smaku
  • płatki migdałowe Helio

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Cebulę oraz jabłka również obrać i pokroić w kostkę. Kalafiora podzielić na różyczki. Wszystkie warzywa włożyć do garnka i zalać wodą tak aby były przykryte. Dodać jarzynkę, olej kokosowy oraz wszystkie przyprawy i gotować do miękkości warzyw. Następnie zdjąć z ognia, zblenderować i ponownie postawić na ogniu. Dodać śmietanę oraz doprawić do smaku sosem sojowym, pieprzem oraz solą. Gdyby zupa była zbyt gęsta dolać troszkę wody. Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Gotową kremową zupę podawać z uprażonymi płatkami migdałowymi.

21 komentarzy:

  1. a ja własnie szukałam sprawdzonego przepisu na taka zupke . Dziekuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała zupka, zrobię dziś na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajna zupa, podoba mi się dodatek płatków migdałów :)
    Pozdrawiam,
    M

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podprażone płatki migdałowe nadają takiego fajnego smaczku tej zupie :-)

      Usuń
  4. Kocham, kocham kremy są przepyszne

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda znakomicie, muszę spróbować !

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne są takie zupy krem, uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń