Podróże

piątek, 4 marca 2016

Wieprzowina gotowana na parze

Bardzo lubię dania gotowane na parze i tym razem przygotowałam w ten sposób wieprzowinę, która wyszła przepysznie, delikatna i aromatyczna. Tak przygotowana wieprzowina może być świetnym pomysłem na zbliżające się święta.                                                                 

Wieprzowina gotowana na parze

  • 1 kg wieprzowiny (najlepiej szynki, ale może być też łopatka lub karkówka)
  • 1/2 szkl czerwonego wina
  • 1/2 szkl białego wina
  • 1 szkl wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 8 ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sos kebab ostry Develey
                
Do wody dodać wina oraz wszystkie przyprawy i gotować 10 min. Po tym czasie marynatę przecedzić i pozostawić do przestudzenia. Mięso umyć i za pomocą strzykawki i grubej igły naszprycować marynatą mięso. Tak zamarynowaną wieprzowinę włożyć do naczynia do gotowania na parze i gotować ok. 1 h, aż mięso będzie miękkie.
Podawać samą jako dodatek do obiadu lub z ulubionym sosem, u mnie ostry sos kebab.


12 komentarzy: