Podróże

środa, 10 lutego 2016

Sałatka z fasoli mung

Lubicie fasolę mung?? Ja po prostu uwielbiam i przygotowuję ją w różnej postaci. Tym razem użyłam jej do przygotowania sałatki, która wyszła przepyszna, polecam :-)           
                           
Sałatka z fasoli mung

  • 25 dag fasoli mung
  • 1 słoik selera konserwowego
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka ananasa
  • 3 jabłka
  • 3 łyżeczki musztardy delikatesowej Kieleckiej
  • 2 łyżeczki chrzanu Kielecki
  • majonez Kielecki
  • pieprz
  • sól

Fasolę zalać gorącą wodą i pozostawić na 3h. Po tym czasie fasolę odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości, a następnie odcedzić i pozostawić do wystudzenia. Seler oraz kukurydzę odcedzić z zalewy i dodać do wystudzonej fasoli. Ananasa również odsączyć i pokroić w drobną kostkę. Jabłka obrać i również pokroić w drobną kostkę. Dodać majonez, musztardę oraz chrzan i wszystkie składniki razem wymieszać, doprawiając do smaku pieprzem i solą. Sałatkę przed podaniem schłodzić w lodówce.

14 komentarzy:

  1. Super sałatka,musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna sałatka, na pewno wypróbuję bo jeszcze takiej z fasolą mung nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jadłam jeszcze fasoli mung, przyszedł na to czas.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu fasola mung jest wspaniała, a do tego zdrowa i można z niej przygotować wiele potraw, koniecznie musisz spróbować :-)

      Usuń
  4. nigdy nie jadłam fasoli mung musze spróbowac bo wyglada rewelacyjnie

    OdpowiedzUsuń
  5. ZW zyciu nie jadłam fasoli mung ,salatka bardzo apetyczna

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam sałatki, ta wygląda bardzo apetycznie ale nie słyszałam o tej fasoli

    OdpowiedzUsuń
  7. Na pewno skorzystam, dzięki wielkie! ;)

    OdpowiedzUsuń