Podróże

piątek, 12 sierpnia 2016

Kotleciki z kaszy jęczmiennej

Dziś mam dla Was propozycję na szybkie, smaczne kotleciki na piątkowy obiad. Można je podawać same z dodatkiem ogórków lub ulubionej surówki, albo z ulubionym sosem. 
U mnie wersja z ogórkami :-)

Kotleciki z kaszy jęczmiennej

  • 1 szkl kaszy jęczmiennej Biedronka
  • 2 szkl wody
  • 20 dag sera żółtego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka asafetydy
  • pieprz cytrynowy
  • sól cebulowa

Kaszę jęczmienną przepłukać i wsypać do gotującej wody, a następnie gotować na małym ogniu, aż do całkowitego wchłonięcia wody. Po ugotowaniu pozostawić do przestygnięcia. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wystudzoną kaszę wymieszać z jajkiem, serem oraz przyprawami i z powstałej masy formować kotlety, które następnie obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

27 komentarzy:

  1. Szybko, smacznie i treściwie - to lubię :) Fajajna alternatywa dla mięsnej wersji mielonych ;) Dzięki za wspólny Błyskawiczny Piątek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne kotleciki, bardzo lubię taką odmianę :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł na obiad, jutro skorzystam :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie Ci wyszły Małgosiu-ja lubię takie kaszaste kotlety

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam już podobne ale bez sera:) Bardzo dobre:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super przepis chetnie go wyprobuje

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajna propozycja na obiad zamiast kotletów mięsnych, na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajny, sycący przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie kotleciki robię, kiedy mam ochotę na coś bezmięsnego, smacznego i pożywnego. Wspaniale smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Też już kiedyś takie robiłam i były naprawdę pyszne!
    Dzięki za przypomnienie. Na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Takich jeszcze nie robiłam, wyglądają bardzo smacznie. Pozdrawiam ciepło Małgosiu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I są bardzo smaczne Małgosiu, również pozdrawiam Cię cieplutko :-)

      Usuń