Podróże

sobota, 20 sierpnia 2016

Knedle ze śliwkami

Sezon śliwkowy trwa, a więc oczywiście muszą pojawić się knedle ze śliwkami, które uwielbiam bo przypominają mi smak dzieciństwa :-) Knedle można podawać na różne sposoby, z masełkiem i bułką tartą lub ze śmietaną i cukrem pudrem. Dzieci uwielbiają wersję z cukrem, a ja wolę z masłem i bułką tartą. A Wy którą wersję wolicie? A może podajecie knedle w jeszcze innej postaci? 

Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami

Ciasto:
  • 1 kg ziemniaków
  • ok. 1 szkl mąki pszennej
  • 2 jajka
  • sól
Dodatkowo:
  • śliwki
  • bułka tarta
  • masło
  • śmietana 
  • cukier puder

Śliwki umyć, przepołowić i usunąć pestki. Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości, a następnie przecisnąć przez praskę i pozostawić do wystudzenia. Ziemniaki przełożyć do miski, wyrównać i podzielić na 4 części. Jedną część ziemniaków wyłożyć na stolnicę, a w powstałe miejsce nasypać tyle mąki pszennej, aby wyrównać powstałą dziurę. Następnie całość również przełożyć na stolnicę. Dodać jajka oraz sól i zagnieść ciasto. Powstałe ciasto pokroić na 4 części i z każdej uformować wałek, który następnie pokroić na średniej wielkości kawałki. Każdy kawałek splaszczyć i nakładać na niego połówkę śliwki, a następnie sklejać formując knedle. Przygotowane knedle gotować w lekko osolonej wodzie od momentu wypłynięcia jeszcze ok. 5 min na małym ogniu.
Knedle podawać z zarumienioną na maśle bułką tartą lub ze śmietaną i cukrem pudrem.

12 komentarzy: