tag:blogger.com,1999:blog-8941627267677116637.post5454353597857705502..comments2024-03-28T08:26:57.829+01:00Comments on Kuchnia i Podróże: Konkurs z Wydawnictwem ReaMałgorzata Khttp://www.blogger.com/profile/15870616617085349265noreply@blogger.comBlogger10125tag:blogger.com,1999:blog-8941627267677116637.post-40521328376518733472016-07-28T23:55:57.740+02:002016-07-28T23:55:57.740+02:00Ja kiedyś próbowałam herbatę z pokrzywy ale mi nie...Ja kiedyś próbowałam herbatę z pokrzywy ale mi nie smakowała :(Lenkanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8941627267677116637.post-15330098469290246312016-07-28T22:43:21.587+02:002016-07-28T22:43:21.587+02:00Liść pandany, kang kung ( szpinak wodny) - miałam ...Liść pandany, kang kung ( szpinak wodny) - miałam okazje spróbować w Azji. Mizunę miałam przyjemność posmakować w Japonii. Soliród zielony również w Azji. To tyle co z takich dziwnych roślin pamiętam. A kwiaty akacji w naleśnikach - super sprawa :-)Dadahttps://www.blogger.com/profile/03186115987264054882noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8941627267677116637.post-31459410023155148702016-07-28T22:42:42.004+02:002016-07-28T22:42:42.004+02:00Kłokoczka!
Prawda, że nazwa piękna i tak bardzo p...Kłokoczka! <br />Prawda, że nazwa piękna i tak bardzo polska? Może zacznę od ogólnego przedstawienia tej rośliny - jest to krzew przypominający trochę z liści jesiona, na których brzegach rozwijają się owoce. Mimo ze kłokoczka występuje w południowej Polsce, to ja miałam okazję ją skosztować na wakacjach w Gruzji. Trafiliśmy z męże do pewnej restauracji i postanowiliśmy zamówić sobie najdziwniej brzmiące potrawy. Ja wzięłam dżondżoli – marynowane kwiatostany kłokoczki. Jaka to była uczta dla kubków smakowych! Do dzisiaj pamiętam ten cudny smak. To było najlepsze danie, jakie jadłam nie tylko w Gruzji, ale w całym swoim życiu i jeśli będziecie tylko mieli okazję, spróbujcie koniecznie! cnbdjshttps://www.blogger.com/profile/02295453508235280141noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8941627267677116637.post-83432334685884383652016-07-28T12:50:44.218+02:002016-07-28T12:50:44.218+02:00Jest kilka roślin, które zrobiły na mnie wrażenie....Jest kilka roślin, które zrobiły na mnie wrażenie. Na przykład pokrzywa w zupie, mlecz w salatce czy kwiaty bzu smażone w cieście naleśnikowym. Wszystkie dania autorstwa mojej Mamy :) gomuummygo.blogspot.comAnnahttps://www.blogger.com/profile/10458066983217523790noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8941627267677116637.post-13425543395981687952016-07-28T08:12:15.345+02:002016-07-28T08:12:15.345+02:00Tak trawa cytrynowa jest bardzo popularna w krajac...Tak trawa cytrynowa jest bardzo popularna w krajach egzotycznych, ja również miałam okazję ją spróbować :-) Małgorzata Khttps://www.blogger.com/profile/15870616617085349265noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8941627267677116637.post-15789835271551180212016-07-28T08:09:39.838+02:002016-07-28T08:09:39.838+02:00Bardzo jestem ciekawa jak smakuje taka zupka, chyb...Bardzo jestem ciekawa jak smakuje taka zupka, chyba sama się skuszę i ją przygotuję :-) Małgorzata Khttps://www.blogger.com/profile/15870616617085349265noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8941627267677116637.post-12374934586427100072016-07-28T08:08:43.129+02:002016-07-28T08:08:43.129+02:00W tej książce można znaleźć wiele przepisów na wyk...W tej książce można znaleźć wiele przepisów na wykorzystanie różnych takich roślin.Małgorzata Khttps://www.blogger.com/profile/15870616617085349265noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8941627267677116637.post-46722740114930485402016-07-26T13:31:08.196+02:002016-07-26T13:31:08.196+02:00Ja byłem w kilku egzotycznych krajach, ale niestet...Ja byłem w kilku egzotycznych krajach, ale niestety nie miałem okazji jeść jakiejś dzikiej rośliny.. Tylko pamiętam trawę cytrynową, ale ona nie jest aż tak egzotyczna.USA TVhttp://youall.tv/usa/index.php?id=usa-tv-onlinenoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8941627267677116637.post-43671445762553421102016-07-25T11:17:36.095+02:002016-07-25T11:17:36.095+02:00Zdecydowanie pokrzywa jest taką dziką rośliną, któ...Zdecydowanie pokrzywa jest taką dziką rośliną, którą często można wykorzystywać w kuchni przy sporządzaniu posiłków. Jest cenna zwłaszcza wczesną wiosną. Zawiera przecież wiele witamin i mikroskładników.Jej działanie lecznicze jest chyba wszystkim znane. Ja pokusiłam się o wykonanie zupy szczawiowej z dodatkiem pokrzywy. Szczaw to przecież źródło witaminy C. Korzystnie działa na naszą skórę. Taka zupa to samo zdrowie. Oczywiście smak to kwestia gustu i upodobań. Moje dzieci nie były zachwycone, ale mnie smakowało. Taką zupę pokrzywowo-szczawiową polecam miłośnikom dań z wykorzystaniem dzikich roślin. Danie jest tanie i szybkie w wykonaniu. Hołdując zasadzie - DOBRE BO POLSKIE polecam !Ela Kasprzakhttps://www.blogger.com/profile/05207760909363937736noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8941627267677116637.post-8608947373020585252016-07-25T07:53:31.975+02:002016-07-25T07:53:31.975+02:00Miałam okazję spróbować pokrzywy w sałatce i byłam...Miałam okazję spróbować pokrzywy w sałatce i byłam bardzo pozytywnie zaskoczona bo bardzo mi posmakowała, ale w domu nie umiem jej przygotować.Martanoreply@blogger.com