czwartek, 29 stycznia 2015

Tradycyjna szparagówka

Pewnie każdy z Was kiedyś robił tradycyjną szparagówkę z posypką z bułki tartej. Taka też jest dziś u mnie z dodatkiem pieprzu ziołowego firmy Rafex, w skład którego wchodzi: gorczyca, kolendra, kminek, majeranek, lubczyk, pieprz, cząber oraz papryka i nadają szparagówce wspaniałego aromatu. 

Tradycyjna szparagówka

  • 50 dag zielonej szparagówki
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól cebulowa
  • pieprz ziołowy Rafex

Szparagówkę ugotować w osolonej wodzie do miękkości (ale nie rozgotować), a następnie odcedzić. Można użyć również mrożonej, którą należy wcześniej odmrozić. Na patelni rozpuścić masło, wsypać szparagówkę, którą oprószyć bułką tartą, solą cebulową oraz pieprzem ziołowym. Wymieszać i podsmażać kilka minut.
Taka tradycyjna szparagówka najlepiej smakuje z ziemniakami i sadzonym jajkiem.

8 komentarzy:

  1. Uwielbiam fasolkę. Mam jeszcze zapas w zamrażalce to sobie zrobię. Pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze jest sobie w lecie zrobić taki zapasik i teraz w zimie delektować się smakiem ulubionej fasolki :-)

      Usuń
  2. Fasolka od zawsze z bułką i masełkiem :) pozdrawiam Małgosi

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Dzięki mrożonkom możemy ten smak lata mieć również w zimowe dni :-)

      Usuń
  4. Dawno nie jadłam, aż ślinka cieknie :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię taką fasolkę. W sezonie jem często i mi się nie nudzi. Teraz też chętnie zjadłabym taką porcję :)

    OdpowiedzUsuń