wtorek, 24 grudnia 2013

Świąteczne pierniczki



Ciasto:
  • 55 dag mąki pszennej
  • 30 dag miodu sztucznego
  • 10 dag cukru pudru
  • 12 dag margaryny
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżeczki sody
  • 6 dag przyprawy do piernika
Lukier:
  • 1 szkl cukru pudru
  • 3 łyżki mleka
  • kilka kropel soku z cytryny
Na stolnicę wsypać mąkę, dodać cukier puder, sodę, przyprawę do piernika, kakao oraz jajko. Margarynę rozpuścić i gdy przestygnie to wraz z miodem dodać do reszty składników. Wszystkie składniki posiekać nożem i zagnieść ciasto. Ciasto dość cienko rozwałkować i wycinać foremkami pierniczki o różnych kształtach. Pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 st przez 10 min. 
Przygotować lukier, cukier puder wymieszać z mlekiem oraz kilkoma kroplami soku z cytryny. 
Wystudzone pierniczki polukrować i dowolnie udekorować.

Pierniczki są dość twarde więc najlepiej upiec je kilka tygodni przed świętami aby zmiękły. Przechowywać w plastikowych pojemniczkach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz